Διαλογισμός και άγχος
Ο διαλογισμός βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους.
Παρά την εκπληκτική πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής, δεν έχουμε αναπτύξει ακόμα αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων της δημόσιας υγείας, στα οποία οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας. Η μείωση του άγχους (stress) έχει αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση σε πολλές ασθένειες, καθώς βελτιώνει την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Η πλειοψηφία των γιατρών αναγνωρίζει ότι το άγχος επιβαρύνει την ασθένεια. Ένας απλός τρόπος αντιμετώπιση του άγχους είναι ο διαλογισμός. Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους είναι ο διαλογισμός.Επιστημονικές και κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρέως για τη θεραπεία των περισσότερων νόσων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90-95% των ασθενειών οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, ενώ το 98% των πονοκεφάλων οφείλεται στο άγχος. Επίσης, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όπως η δυσπεψία, οι ξινίλες, καθώς και θανατηφόρες παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή.
Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγή της έκφρασης του προσώπου και της στάσης του σώματος.
2. Απομάκρυνση από την κοινωνική ζωή.
3. Χαμηλή παραγωγικότητα (μερικές φορές εμφανίζεται το αντίθετο π.χ. υψηλή παραγωγικότητα, η οποία όμως είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τη σωματική και την ψυχική υγεία).
4. Δυσκολία στην έκφραση μέσω του λόγου.
5. Δυσφορία και συνεχείς νευρικές κινήσεις.
6. Νευρικό γέλιο.
Η ευεργετική επίδραση του διαλογισμού στο άγχος
Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια στην Ινδία, ο καθηγητής U.C. Rai πραγματοποίησε πρωτοποριακές έρευνες στη μέθοδο διαλογισμού που ονομάζεται «Σαχάτζα Γιόγκα». Ήταν ο διευθυντής του Τμήματος Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Μαουλάνα Αζαντ στο Δελχί. Ο ίδιος υπέφερε από στηθάγχη και ανακάλυψε με έκπληξη ότι αυτή η τεχνική διαλογισμού τον ανακούφιζε από την ασθένειά του.
Ο καθηγητής Rai, εντυπωσιασμένος από την προσωπική του εμπειρία, επιχείρησε να τεκμηριώσει επιστημονικά τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής πραγματοποιώντας ένα πολύπλευρο ερευνητικό έργο. Ένα μέρος της έρευνας αυτής ήταν η μελέτη της επίδρασης της Σαχάτζα Γιόγκα σε χρόνιες παθήσεις, όπως η επιληψία και το άσθμα. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Rai, η τακτική άσκηση στη Σαχάτζα Γιόγκα μείωσε τη συχνότητα, τη δριμύτητα και τη διάρκεια της επιληπτικής κρίσης των ασθενών του. Επίσης, όταν ο καθηγητής Rai ζήτησε από μια άλλη ομάδα να ασκηθεί σε μία τεχνική που δεν ήταν η πραγματική αλλά έμοιαζε με αυτή, δεν εμφανίστηκαν τα ίδια ποσοστά βελτίωσης.
Meditation Research Programme, The Natural Therapies
Unit, Royal Hospital for Women, Ph (02) 9382 6626, Fax (02) 9382 6660.
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.