Μουσική και διαλογισμός
Είναι ευρέως γνωστό ότι η μουσική ενισχύει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και γι΄ αυτό τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευεργετικό να ακούμε συγκεκριμένα είδη μουσικής σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας.
Το πρωί χρειάζεται να ακούμε μουσική που μας δίνει ενέργεια, ενώ το βράδυ είναι καλό να ακούμε μουσική που μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί. Η ινδική μουσική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια. Η μουσική έχει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Ινδών και εκτελείται κυρίως για να υμνήσει και να δοξάσει το Θεό. Η μουσική αυτή είναι ιδιαίτερα θεραπευτική και χαλαρωτική.Λέγεται ότι το ινδικό μουσικό σύστημα προέρχεται από τις Βέδες (αρχαίες γραφές των Ινδουιστών).
Το σύστημα της ινδικής μουσικής βασίζεται σε τρόπους και πρότυπα ρυθμών: α) στη ράγκα (raga) και β) στο ταλ (taal). Η ράγκα, που στα σανσκριτικά σημαίνει «χρώμα» σχετίζεται με τη μελωδία και το ταλ με το ρυθμό. Στην αρχαία Ινδία είχε ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν επτά βασικοί μουσικοί φθόγγοι, που είχαν προέλθει από ήχους της φύσης και των ζώων. Κάθε μουσικός φθόγγος αντιστοιχεί σε ένα από τα 7 ενεργειακά μας κέντρα (τσάκρα). Όταν η συχνότητα ενός μουσικού φθόγγου συντονίζεται με το αντίστοιχο ενεργειακό κέντρο, τότε αυτό ενεργοποιείται και ενδυναμώνεται. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους μουσικούς φθόγγους και σε συνδυασμούς, για να ξεμπλοκάρουμε και να ενεργοποιήσουμε τα ενεργειακά μας κέντρα και κανάλια.
«Η μουσική έχει τον τρόπο να μεταφέρει τις θεϊκές δονήσεις, αλλά η μουσική πρέπει να είναι επίσης θεϊκή. Η ερωτική μουσική ή οτιδήποτε σχετίζεται με άσχημα ή πολύ χαμηλού επιπέδου πράγματα δεν έχει αποτέλεσμα. Αλλά αν είναι το κατάλληλο είδος μουσικής, τότε μπορεί και επικοινωνεί. Αλλά αυτή η διάκριση έρχεται μόνο μετά την αυτογνωσία. Αυτό που απολαμβάνει κανείς είναι οι δονήσεις. Αισθάνεται κανείς τις θεϊκές δονήσεις και τις απολαμβάνει. Οι δροσερές δονήσεις κατευνάζουν».
Σρι Μάτατζι Νιρμάλα Ντέβι
«Στη Σαχάτζα Γιόγκα η αφύπνιση της κουνταλίνι γίνεται με τη μουσική, καθώς οι μουσικοί φθόγγοι δονούν τα τσάκρα και η κουνταλίνι αφυπνίζεται. Η κουνταλίνι φτάνει στο Σαχασράρα περνώντας μέσα από το Σουσούμνα (το κεντρικό ενεργειακό κανάλι) και μέσα από τα τσάκρα. Έπειτα η κουνταλίνι γίνεται ένα με το θεϊκό. Οι δονήσεις αρχίζουν να ρέουν, οι γιόγκι εισέρχονται στο Νιρανάντα (διαλογισμός με χαρά) και ο αναζητητής ξεκινά το ταξίδι του στο μονοπάτι της εξέλιξης».
Dr. Arun Apte
Μια αύξηση της τάξης του 150% παρατηρήθηκε στους τραγουδιστές κατά τη διάρκεια της εξάσκησης και μια αύξηση γύρω στο 240% κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Πολλοί τραγουδιστές ανέφεραν επίσης ότι, όταν τραγουδούσαν, αισθάνονταν ευτυχία και ευφορία.
Ο Ρόμπερτ Μπεκ και ο Τόμας Σεζάριο, που πραγματοποίησαν τη μελέτη αυτή για την Ιατρική Σχολή, υπέθεσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα των πρωτεΐνών αυτών ίσως προέρχονται από τη διανοητική κατάσταση των τραγουδιστών όσο αυτοί εξοικειώνονταν με τη μουσική. Επίσης, ορισμένοι από τους υπό εξέταση ανθρώπους είχαν βαθιές συναισθηματικές αντιδράσεις στο να τραγουδήσουν. Γι’ αυτό οι ερευνητές υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην ανοσολογική απόκριση και στα συναισθήματα του τραγουδιστή.
Η ινδική κλασική μουσική επιδρά θετικά στον ψυχισμό του ανθρώπου και ως εκ τούτου τον βοηθά να μπει σε κατάσταση διαλογισμού. Δημιουργεί ηρεμία και συγκίνηση στην ψυχή του ακροατή. Όταν οι δονήσεις και οι συχνότητες της ινδικής κλασικής μουσικής ταιριάζουν με τις δονήσεις και τη συχνότητα των τσάκρα, τότε αυτά ενεργοποιούνται. Αυτή η αίσθηση ολοκλήρωσης αφυπνίζει την κουνταλίνι μας, η οποία, καθώς ανεβαίνει κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, εξισορροπεί και φροντίζει τα ενεργειακά μας κέντρα εφοδιάζοντάς τα με την απαραίτητη ενέργεια.
Επειδή τα όργανα του σώματος συνδέονται με τα ενεργειακά κέντρα, εφοδιάζονται και αυτά με την ενέργεια που χρειάζονται και έτσι αποκαθίσταται η ισορροπία. Όταν η κουνταλίνι αφυπνίζεται, διαπερνά την κρανιακή πηγή και μας συνδέει με την κοσμική ενέργεια, τη δύναμη της θεϊκής αγάπης: φωτίζει το νου και ενεργοποιεί όλα τα νεύρα του εγκεφάλου, τα οποία με τη σειρά τους φωτίζουν την καρδιά.
Η λέξη «ράγκα» (raga) στα σανσκριτικά σημαίνει «προς ευχαρίστηση». Η ράγκα λοιπόν είναι ένας γλυκός συνδυασμός από μουσικούς φθόγγους, που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Η ράγκα Shyam Kalyan ενεργοποιεί το Μουλαντάρα τσάκρα.
Επιτρέπει στην κουνταλίνι να ανέβει εύκολα και φυσικά. Η ράγκα Gurjari Todi ηρεμεί το συκώτι και εμπεριέχει, όπως και η ράγκα Yaman, τη δύναμη της διατήρησης. Και οι δύο ράγκα ενεργοποιούν το Σβάντισταν τσάκρα και σταθεροποιούν τη διασπασμένη προσοχή, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για το διαλογισμό. Η ράγκα Abhogi ενεργοποιεί το Νάμπι τσάκρα και διεγείρει τη διαδικασία της πέψης.
Οι ράγκα Bhairav και Durga εμπεριέχουν τη δύναμη της θείας ευλογίας και προστασίας και ενεργοποιούν το τσάκρα της καρδιάς. Η ράγκα Jaijaiwanti ενεργοποιεί το Βισούντι τσάκρα, το οποίο ελέγχει τα όργανα των πέντε αισθήσεων.
Η ράγκα Bhup είναι εκείνη που ανοίγει και καθαρίζει το Άγκνια τσάκρα. Επίσης, απελευθερώνει την ένταση, το θυμό και την κούραση. Η διάθεση που δημιουργείται από αυτή τη ράγκα βοηθά την κουνταλίνι να διαπεράσει το Άγκνια τσάκρα και να εισέλθει στο τελευταίο τσάκρα, το Σαχασράρα, στη λιμπική περιοχή. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνθρωπος μπαίνει σε κατάσταση διαλογισμού.
Οι ράγκας Darbari και Bhairavi βοηθούν πολύ στη σταθεροποίηση και επιμήκυνση της κατάστασης της συνείδησης χωρίς σκέψη.
Οι ράγκα Darbari και Bhairavi βοηθούν πολύ στη σταθεροποίηση και επιμήκυνση του διαλογισμού.
Οι μουσικοί φθόγγοι αυτών των ράγκα ηρεμούν τη λιμπική περιοχή. Ο άνθρωπος αισθάνεται ειρήνη, ζωντάνια και χαρά, καθώς ανακουφίζεται από εντάσεις και περιττές σκέψεις. Απολαμβάνει την αίσθηση της δροσερής αύρας στα δάχτυλα και στην κορυφή του κεφαλιού του, όντας σε διαλογισμό. Αυτή είναι η κατάσταση της γιόγκα.
«Είναι στη φύση μου να είμαι ένα με τη μουσική. Δεν είναι απαραίτητο να κατανοούμε όλες τις περίπλοκες λεπτομέρειες και όλα αυτά, αλλά αν είστε σε κατάσταση διαλογισμού, η χαρά που δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες αρχίζει να ρέει μέσα από την ύπαρξή σας και μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε τη μουσική».
Σρι Μάτατζι Νιρμάλα Ντέβι