This blog is created to give useful information for seekers for their inner ascent,yoga,meditation,peace,love and stress management etc.

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ

Posted by on in ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 14155
  • 0 Comments
  • Subscribe to this entry
  • Print

  Η καταγωγή της Γιόγκα (Yoga) είναι πανάρχαια και προέρχεται από την εποχή του Πολιτισμού της Κοιλάδας του Ινδού ποταμού (Indus Valley Civilization) που χρονολογείται από το 3330 π.Χ. μέχρι το 1300 π.Χ. Είναι ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου που ανέπτυξε την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αρχιτεκτονική και ένα σύστημα γραφής που δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. Εκεί βρέθηκαν σφραγίδες με ανάγλυφες παραστάσεις που δείχνουν ανθρώπους σε στάσεις διαλογισμού.

b2ap3_thumbnail_indu-stamp.jpg

Σφραγίδα από τον Πολιτισμού της Κοιλάδας του Ινδού ποταμού.

    Αργότερα, στη Βεδική εποχή που ξεκινά περίπου από το 1750 π.Χ. όπου δημιουργούνται οι Βέδες, τα τέσσερα ιερά βιβλία του Ινδουισμού, βρίσκουμε τη λέξη Γιόγκα που σημαίνει  ένωση, σύνδεση.  Γύρω στο 400 π.Χ. ο Πατάντζαλι (Patanjali) συγκεντρώνει και καταγράφει στο Γιόγκα Σούτρα (Yoga Sutra) τις έξι διαφορετικές φιλοσοφικές σχολές της Γιόγκα. Η 29η Σούτρα από το δεύτερο βιβλίο του Πατάντζαλι έγινε η βάση για το σύστημα που ονομάζεται Αστάνγκα Γιόγκα, (Ashtanga Yoga) που περιέχει οκτώ μέρη. Μόνο σ’ ένα από αυτά τα μέρη αναφέρονται οι σωματικές ασκήσεις ή οι θέσεις που είναι πιο κατάλληλες για τον διαλογισμό. Στο δυτικό κόσμο, απομονώσαμε το κομμάτι των σωματικών ασκήσεων, συμπεριλάβαμε και τις αναπνοές και το κάναμε μόδα, φέρνοντάς το στα μέτρα μας σαν ένα είδος σωματικής άσκησης που προκαλεί ευφορία, απομονωμένο από το φιλοσοφικό του υπόβαθρο και την πραγματική του έννοια.

b2ap3_thumbnail_patanjali.jpg

Άγαλμα του Πατάντζαλι. Στο κάτω μέρος του αγάλματος φαίνεται ένα φίδι,
 Κουλουριασμένο τρεισήμισι φορές, που είναι το σύμβολο της Κουνταλίνι.

    Όμως ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της δημιουργίας του αρχαίου συστήματος της Γιόγκα; Γιατί οι άνθρωποι έμπαιναν σε μια τόσο δύσκολη πρακτική; Γιατί αφηνόντουσαν στα χέρια ενός δασκάλου που τους επέβαλε σκληρές σωματικές και ψυχικές δοκιμασίες και μάλιστα τις περισσότερες φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα;

   Ο λόγος ήταν πως ήθελαν να αφυπνίσουν μια αρχέγονη ενέργεια γνωστή ως Κουνταλίνι (Κundalini). Αυτή είναι μια μητρική ενέργεια που βρίσκεται στο ιερό οστό κάθε ανθρώπου. Η αφύπνιση αυτής της ενέργειας χαρίζει στον αναζητητή τη Γιόγκα, την ένωση με το Πνεύμα, τη σύνδεση με τον βαθύτερο εσωτερικό εαυτό του, που είναι ο υπέρτατος στόχος του διαλογισμού. Η γνώση της αφύπνισης της Κουνταλίνι παρέμεινε κρυφή για χιλιάδες χρόνια και μεταδίδονταν από τον δάσκαλο στον μαθητή.

Στους σύγχρονους καιρούς, αυτή η θεωρητική γνώση έγινε γνωστή μέσα από αμέτρητα βιβλία και διάφορους τύπους Γιόγκα. Ποιο είδος όμως από όλα αυτά που βρίσκονται στην αγορά, δίνει στον αναζητητή τη δυνατότητα να βιώσει την αφύπνιση της Κουνταλίνι και να επιτύχει την ένωσή του με το πνεύμα;

Θα έπρεπε να είναι προφανές στους περισσότερους αναζητητές ότι οποιαδήποτε τεχνική ασκήσεων ή αναπνοών δεν φέρνει κάποιον πιο κοντά στο Πνεύμα, στον πραγματικό του εαυτό. Εάν αυτό γινόταν μέσω ασκήσεων και σκληρής εξάσκησης, τότε οι αθλητές θα ήταν οι πιο πνευματικοί άνθρωποι στον κόσμο! Κατά αυτόν τον τρόπο η Γιόγκα δεν έχει σχέση με τη γυμναστική, ούτε και έχει τις ρίζες της στο γέλιο, παρόλο που το να γελάς και το να γυμνάζεσαι, μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλά.
         
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ


     Η αφύπνιση της Κουνταλίνι θεωρούνταν πολύ επικίνδυνη και υπήρχαν μαρτυρίες που έλεγαν ότι συνοδευόταν από έντονη ζέστη και πόνο. Αυτή ήταν η ανακάλυψη όσων πειραματίστηκαν με αφελή αμέλεια ή με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο και ιδιαίτερα όταν προσπάθησαν να συσχετίσουν την αφύπνισή της με το σεξ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ενεργειακό κέντρο που προστατεύει την αγνότητα της Κουνταλίνι, και ονομάζεται Μουλαντάρα τσάκρα (Mooladhara chakra), δρα ενάντια σε αυτή την παραβίαση προκαλώντας κύματα ζέστης. Ο μπερδεμένος αναζητητής υπάρχει περίπτωση να βιώσει επιληπτικές κρίσεις και να χάσει τον έλεγχο μυαλού και σώματος. Μπορεί ν’ αρχίσει να πηδάει και να ουρλιάζει χωρίς εμφανή λόγο, όπως επίσης και να έχει παραισθήσεις. Μέσα στην άγνοιά του, συσχετίζει τα προειδοποιητικά σημάδια με την αφύπνιση της Κουνταλίνι και πιστεύει πως έχει βιώσει μια πρωτοφανή εμπειρία φώτισης!

    Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο, χωρίς να ξέρει τίποτα για μηχανές. Το πιο φυσικό είναι ότι θα καταστρέψει τη μηχανή και δεν θα την φτιάξει. Έτσι και εμείς εμπιστευόμαστε ανθρώπους που δεν έχουν καμιά γνώση είτε για τη λειτουργία είτε για τη φύση της Κουνταλίνι και τους αφήνουμε να πειραματίζονται επάνω μας και να καταστρέφουν τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε ως ανθρώπινα όντα να εξελιχθούμε πνευματικά μέσα από την αφύπνιση της Κουνταλίνι. Το πρόσωπο ενός ανθρώπου που προσπαθεί χωρίς να ξέρει να αφυπνίσει αυτή την ενέργεια, μαρτυρά όλη την αγωνία που βιώνει. Μερικές σχολές λένε ότι δεν πρέπει να αφυπνίζεται αυτή η ενέργεια, γιατί βασικά δεν μπορούν να την αφυπνίσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να την αφυπνίσει, είναι όμως πιο εύκολο να λέει κάποιος ότι δεν πρέπει, παρά ότι δεν μπορεί.

   Μέσα στη Σαχάτζα Γιόγκα, ο αναζητητής δέχεται την αφύπνιση της Κουνταλίνι και την βιώνει χωρίς καμία σωματική ή πνευματική παρενέργεια. Είναι μια εμπειρία που μας ανανεώνει, μας γεμίζει ενέργεια και μας χαρίζει την αντίληψη του βαθύτερου εαυτού μας. Το πρόσωπο ακτινοβολεί. Φαίνεται κανείς πολύ νεότερος και το σώμα του γίνεται πολύ πιο ενεργό και δυνατό. Ολόκληρη η προσωπικότητα γίνεται όμορφη και μαγνητική. Καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν, υιοθετεί μια αξιοπρεπή και ισορροπημένη στάση απέναντι στη ζωή. Και όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο η αρχή στο υπέροχο ταξίδι της Αυτογνωσίας που μας προσφέρει η Σαχάτζα Γιόγκα. Βρείτε τον εαυτό σας σαχάτζ, αυθόρμητα, και ανακαλύψτε την απάντηση στο πιο αρχαίο ερώτημα της ανθρώπινης πνευματικής αναζήτησης.
 
 
b2ap3_thumbnail_meditation-girl.jpg

 

 

 

Comments

Leave your comment

Guest Thursday, 18 April 2024
Powered by EasyBlog for Joomla!

Σημαντικές πληροφορίες

Γιόγκα σημαίνει:

Η πραγματική έννοια της Γιόγκα είναι η ένωση του πνεύματός μας με τη θεϊκή δύναμη.
  Δεν είναι μόνο η άσκηση

Δωρεάν μαθήματα:

  Τα μαθήματα είναι δωρεάν καθώς , όπως αναφέρει η Σρι Μάτατζι, η ιδρύτρια της Σαχάτζα Γιόγκα:

"Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί ή να εμπορευτεί, είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και είναι δικαίωμά του να την κατακτήσει".

Ο διαλογισμός:

Ο διαλογισμός  Sahaja είναι μοναδικός. Δεν είναι άσκηση. Είναι εύκολο να μάθει και λειτουργεί γρήγορα. 5-10 λεπτά την ημέρα διαλογισμού Sahaja Yoga φέρνει αποτελέσματα.