τι είναι τα τσάκρα Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα δίκτυο νεύρων και αισθητηρίων οργάνων, που τον βοηθά να αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό κόσμο. Επίσης, υπάρχει ένα ενεργειακό σύστημα, το οποίο αποτελείται από 3 ενεργειακά κανάλια (δεξί, αριστερό και κεντρικό κανάλι) και 7 ενεργειακά κέντρα, που φροντίζουν τη φυσική, διανοητική, συναισθηματική και πνευματική μας κατάσταση.
Τα ενεργειακά κέντρα ονομάζονται «τσάκρα», που στα σανσκριτικά σημαίνει «τροχός», και γυρίζουν δεξιόστροφα. Συμβολικά τα παρομοιάζουν με νούφαρα, επειδή μοιάζουν σαν λουλούδια με πέταλα.

Η θέση των ενεργειακών κέντρων αντιστοιχεί σε σωματικό επίπεδο στη θέση των νευρικών πλεγμάτων, όπως μας επιβεβαιώνει σήμερα η ιατρική επιστήμη. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργειακά κέντρα βρίσκονται μέσα στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης, για να προστατεύονται από εξωτερικές κακώσεις, εκτός από το πρώτο, που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Κάθε ενεργειακό κέντρο ελέγχει τα όργανα του σώματός μας, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται, καθώς και τις λειτουργίες του.

Στον ακόλουθο πίνακα δίνονται οι ονομασίες των 7 ενεργειακών κέντρων και η αντιστοιχία τους με τα ανατομικά πλέγματα.

 
Τσάκρα
Νευρικά Πλέγματα 
1
Μουλαντάρα
Πυελικό
2
Σβάντισταν
Αορτικό
3
Νάμπι
Ηλιακό
3α
Βόιντ
Κενό
4
Αναχάτ
Καρδιακό
5
Βισούντι
Τραχηλικό
6
Άγκνια
Οπτικό χίασμα
7
Σαχασράρα
Κρανιακή πηγή.

 

Η γνώση για την ύπαρξη αυτού του ενεργειακού συστήματος είναι πολύ αρχαία. Μέσα από το διαλογισμό, οι αρχαίοι σοφοί είχαν ανακαλύψει την ακριβή θέση των τσάκρα, τα χρώματά τους, την αντιστοιχία τους με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, τον τρόπο λειτουργίας, εξισορρόπησης και ενεργοποίησής τους. Το πρώτο ενεργειακό κέντρο βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και το τελευταίο στην κορυφή του κεφαλιού.

Ας δούμε τώρα αναλυτικά πού βρίσκεται το κάθε ενεργειακό κέντρο.

Κάθε ενεργειακό κέντρο φροντίζει τα όργανα για τα οποία είναι υπεύθυνο και τις λειτουργίες τους, ενώ παράλληλα, όταν είναι σε ισορροπία, χαρίζει στον άνθρωπο σημαντικές ποιότητες για την εξέλιξή του, όπως αθωότητα, σοφία, διάκριση, αυτοκυριαρχία, δημιουργικότητα.

Τα ενεργειακά κέντρα επηρεάζονται τόσο από τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, τα συναισθήματά μας, τη συμπεριφορά μας, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μόλυνση, ένα αναπάντεχο γεγονός, μια εξωτερική επίθεση. Όταν τα ενεργειακά κέντρα χάνουν την ισορροπία τους, αρχίζουν να υπολειτουργούν ή να υπερλειτουργούν. Τότε λέμε ότι τα ενεργειακά κέντρα «μπλοκάρονται». Ως εκ τούτου, δημιουργούνται συναισθηματικά, διανοητικά, ψυχολογικά ή ακόμη και σωματικά προβλήματα. Η ιατρική σήμερα μιλά για ψυχοσωματικές ασθένειες αναγνωρίζοντας την επίδραση του ψυχισμού του ανθρώπου στο σωματικό επίπεδο.

Λεπτομερή περιγραφή των τσάκρα.(Κάντε κλικ στους συνδέσμους για να δείτε λεπτομέρειες)

Το Μουλαντάρα είναι το τσάκρα της βάσης, καθώς βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης, στον κόκκυγα, κάτω από το ιερό οστό. Μούλα σημαίνει «ρίζα» και ντάρα σημαίνει «στήριγμα». Επομένως, το ενεργειακό αυτό κέντρο ονομάζεται έτσι, επειδή υποστηρίζει όλο το ενεργειακό σύστημα και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μέσα από το Μουλαντάρα εκφράζεται με αυθόρμητο τρόπο η αθωότητα, η αγνότητα και η σοφία.
Η αθωότητα είναι η ποιότητα που μας χαρίζει πραγματική χαρά, μας κάνει σαν τα μικρά παιδιά, που είναι αυθόρμητα, χωρίς προκαταλήψεις και περιορισμούς. Η αθωότητα χαρίζει στον άνθρωπο απλότητα, αξιοπρέπεια και γνησιότητα, προστατεύοντάς τον από την υποκριτική συμπεριφορά. Τέλος, όταν το Μουλαντάρα βρίσκεται σε ισορροπία, ο άνθρωπος αποκτά σοφία, διάκριση, καλό προσανατολισμό, δυνατή μνήμη και γερό ανοσοποιητικό σύστημα. 
Το Σβάντισταν, που στα σανσκριτικά σημαίνει «η έδρα της γνώσης», βρίσκεται πάνω από το τριγωνικό οστό, στην περιοχή του αορτικού πλέγματος, και είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία του σπλήνα, των νεφρών, της μήτρας, του ήπατος, των εντέρων και του παγκρέατος.
Όταν βρίσκεται σε ισορροπία, μας χαρίζει δημιουργικότητα, σταθερή προσοχή και διάκριση, βοηθώντας μας να ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος. Είναι το ενεργειακό κέντρο που μας ενώνει με την εσωτερική πηγή της έμπνευσης και μας επιτρέπει να δημιουργούμε αυθόρμητα εκφράζοντας όλη την ομορφιά που υπάρχει μέσα μας.
Το Νάμπι είναι το τρίτο ενεργειακό κέντρο και αντιστοιχεί στο ηλιακό πλέγμα, που βρίσκεται στο επίπεδο του στομαχιού και νευρώνει όλη την κοιλιακή χώρα. Το κεντρικό Νάμπι ελέγχει το στομάχι, τα έντερα και τους νεφρούς. Το αριστερό Νάμπι ελέγχει το πάγκρεας και τoν σπλήνα, ενώ το δεξί το άνω μέρος του ήπατος, τη χολή και στις γυναίκες τη μήτρα.
Όταν αυτό το ενεργειακό κέντρο φωτιστεί από την κουνταλίνι, τότε μας δίνει την απαιτούμενη δύναμη για την πνευματική μας άνοδο, καθώς και την απόλυτη αίσθηση της ισορροπίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Όταν το Νάμπι βρίσκεται σε ισορροπία, μας χαρίζει ευημερία, ικανοποίηση, ηρεμία και πληρότητα. Επίσης, μας καθιστά ηθικούς και ειλικρινείς, καθώς χάρη σ’ αυτό αποκτούμε την ικανότητα να διακρίνουμε ποιο είναι το ορθό και αυθόρμητα να το πράττουμε.
Το Βόιντ στα σανσκριτικά ονομάζεται «ο ωκεανός της αυταπάτης». Περιβάλλει το δεύτερο και το τρίτο ενεργειακό κέντρο και αντιπροσωπεύει την αρχή της αυτοκυριαρχίας ή, με άλλα λόγια, την αρχή του δασκάλου μέσα μας. Όταν η κουνταλίνι αφυπνιστεί, τότε διαπερνά το Βόιντ και η αρχή της αυτοκυριαρχίας εδραιώνεται μέσα μας με αυθόρμητο τρόπο. Όπως αναφέρει η Σρι Μάτατζι, μετά την αφύπνισή μας, γινόμαστε δάσκαλοι του εαυτού μας και μπορούμε να αισθανθούμε στα δάχτυλα των χεριών μας τα προβλήματα που υπάρχουν στο ενεργειακό μας σύστημα.
Μέσα από το διαλογισμό και την ένωσή μας με την κουνταλίνι, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα προβλήματά μας και να απαλλαγούμε από αυτά.
Όταν το Βόιντ είναι σε ισορροπία, γινόμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας και απαλλασσόμαστε από λανθασμένες ιδέες και προσκολλήσεις σε πράγματα που είναι επιβλαβή για μας. Το ενεργειακό αυτό κέντρο μπλοκάρει, όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια ψευτοδιδασκάλων, οι οποίοι μπορεί να μας εκμεταλλεύονται συναισθηματικά ή υλικά.
Το τσάκρα της καρδιάς, το οποίο ονομάζεται «Αναχάτ», είναι το τέταρτο κατά σειρά ενεργειακό κέντρο και βρίσκεται στην περιοχή του καρδιακού πλέγματος, πίσω από το στέρνο. Ελέγχει την καρδιά, τους πνεύμονες και το θύμο αδένα. Το τσάκρα της καρδιάς είναι η έδρα του πνεύματος, ο πραγματικός μας εαυτός, που είναι πάντα αγνός και απροσπέλαστος από κάθε αρνητικότητα.
Μετά την αφύπνιση της κουνταλίνι, η προσοχή μας, για πρώτη φορά, ενώνεται με το πνεύμα, που είναι ένας ωκεανός αγάπης, χαρίζοντάς μας την αυτογνωσία. Χωρίς την αφύπνιση της κουνταλίνι το Δελφικό «γνώθι σ' εαυτόν» δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Η λανθασμένη ταύτιση με το εγώ μας, όλοι οι εθισμοί και οι προκαταλήψεις μας αρχίζουν να υποχωρούν, καθώς βιώνουμε την ταύτιση με τον πραγματικό εαυτό, που είναι το αιώνιο πνεύμα.
Το κέντρο της καρδιάς μάς δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και της αφοβίας. Επίσης, μέσα από αυτό το ενεργειακό κέντρο εκδηλώνεται η ανιδιοτελής αγάπη, η ευσπλαχνία προς το συνάνθρωπό μας, η αίσθηση της ευθύνης και η αληθινή χαρά.
Το πέμπτο ενεργειακό κέντρο βρίσκεται στο επίπεδο του λαιμού και ελέγχει τα αυτιά, τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό, τις φωνητικές χορδές, τον αυχένα, τη γλώσσα, τα δόντια, τα ούλα, τους λεμφαδένες, τους μυς του μαστού, το δέρμα, την εξωτερική εμφάνιση και τους ώμους. Ελέγχει, δηλαδή, όλα τα όργανα που μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το περιβάλλον μας και να επικοινωνούμε.
Η πιο σημαντική ποιότητα που μας χαρίζει το Βισούντι, μετά την αφύπνισή μας, είναι η συνειδητοποίηση ότι είμαστε μέρος του όλου, μέρος της συλλογικής συνείδησης, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς και τίποτα δεν είναι αποκομμένος από το σύνολο.
Συγχρόνως, όταν το Βισούντι βρίσκεται σε ισορροπία, αναπτύσσουμε τις ποιότητες της παρατήρησης, της μη δράσης και της αποταύτισης. Εκδηλώνουμε τις ποιότητες της διπλωματίας και της αποστασιοποίησης, καθώς, μέσα από το διαλογισμό, αποκτούμε επίγνωση του πραγματικού μας εαυτού και ταυτιζόμαστε πλέον, όχι με την πλάνη των σκέψεών μας, αλλά με την αλήθεια του πνεύματος. Τέλος, το τσάκρα του λαιμού μάς βοηθά να απαλλαγούμε από τις ενοχές μας και να αποκτήσουμε γλυκύτητα στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε.
Το Άγκνια τσάκρα είναι το έκτο ενεργειακό κέντρο και βρίσκεται στο κέντρο της βάσης του εγκεφάλου, πίσω από το οπτικό χίασμα, στο σημείο που ονομάζεται «τρίτο μάτι». Ελέγχει τις λειτουργίες της όρασης, της ακοής και της σκέψης. Βρίσκεται στο σημείο όπου πραγματοποιούνται όλες οι εγκεφαλικές λειτουργίες, γι' αυτό και εδραιώθηκε στα ανθρώπινα όντα, όταν άρχισαν να σκέφτονται.
Το Άγκνια απαρτίζεται από δύο μέρη: α) το εγώ, που είναι η κατάληξη του δεξιού καναλιού και β) το υπερεγώ, που είναι η κατάληξη του αριστερού καναλιού.
To Άγκνια τσάκρα είναι το κέντρο της συγχώρησης και της ευσπλαχνίας. Η συγχώρηση είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από το θυμό, το μίσος, την εκδικητικότητα και να γίνουμε αληθινά ταπεινοί, ευγενείς και γενναιόδωροι. Η συγχώρηση είναι εκείνη που κατευνάζει το εγώ μας, το οποίο, με τη σειρά του, όταν βρίσκεται σε ισορροπία, μας απαλλάσσει από τις προκαταλήψεις, τις λανθασμένες ιδέες και τις επιβλαβείς συνήθειες. Μόνο όταν αφυπνιστεί το Άγνια τσάκρα, η κουνταλίνι μπορεί να περάσει μέσα από αυτό και να ανοίξει το τελευταίο ενεργειακό κέντρο, που ονομάζεται «Σαχασράρα». 
Το Σαχασράρα τσάκρα είναι το έβδομο ενεργειακό κέντρο και βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού μας. Η ονομασία του σημαίνει «Ο λωτός με τα χίλια πέταλα» και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως στον εγκέφαλο μας υπάρχουν χίλιες νευρικές απολήξεις!
Η Σρι Μάτατζι αναφέρει: "Το Σαχασράρα είναι το πιο δυνατό ενεργειακό κέντρο, γιατί ενσωματώνει όλα τα άλλα. Τα 7 ενεργειακά κέντρα έχουν τις έδρες τους στο Σαχασράρα. Εγκαθίστανται όμορφα στον εγκέφαλό σας και δρουν μέσα από αυτή την περιοχή λύνοντας τα προβλήματα… Όλα τα τσάκρα είναι σαν λουλούδια, που ανοίγουν στο Σαχασράρα".
Το άνοιγμα του Σαχασράρα σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης της πνευματικότητας. Όταν ανοίξει το Σαχασράρα, ο άνθρωπος για πρώτη φορά εισέρχεται στο πεδίο της συλλογικής συνείδησης και συνδέεται με το όλον.
Για πρώτη φορά μπορεί να βιώσει την κατάσταση της συνείδησης χωρίς σκέψη και να εισέλθει πραγματικά σε κατάσταση διαλογισμού. Σ' αυτό το επίπεδο, ο άνθρωπος υπερβαίνει τη σχετικότητα του εγώ και του υπερεγώ και ξεκινά το ταξίδι του στο εδώ και τώρα. "Πρώτα από όλα, το Σαχασράρα είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε και να γνωρίσουμε την πραγματικότητα". Σρι Μάτατζι

Σημαντικές πληροφορίες

Γιόγκα σημαίνει:

Η πραγματική έννοια της Γιόγκα είναι η ένωση του πνεύματός μας με τη θεϊκή δύναμη.
  Δεν είναι μόνο η άσκηση

Δωρεάν μαθήματα:

  Τα μαθήματα είναι δωρεάν καθώς , όπως αναφέρει η Σρι Μάτατζι, η ιδρύτρια της Σαχάτζα Γιόγκα:

"Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί ή να εμπορευτεί, είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και είναι δικαίωμά του να την κατακτήσει".

Ο διαλογισμός:

Ο διαλογισμός  Sahaja είναι μοναδικός. Δεν είναι άσκηση. Είναι εύκολο να μάθει και λειτουργεί γρήγορα. 5-10 λεπτά την ημέρα διαλογισμού Sahaja Yoga φέρνει αποτελέσματα.