διαλογισμός ασκήσεις ΕΗ γνώση για την ύπαρξη του ενεργειακού συστήματος του ανθρώπου είναι πολύ παλιά και έχει περιγραφεί λεπτομερώς σε αρχαία κείμενα διαφορετικών πολιτισμών. Αποτελείται από επτά ενεργειακά κέντρα που είναι τοποθετημένα κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης και τρία ενεργειακά κανάλια, το αριστερό, το δεξί και το κεντρικό κανάλι.

Τα τρία αυτά κανάλια αντιστοιχούν στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις ακούσιες δραστηριότητες του σώματος, αυτές δηλαδή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ρυθμίζει τις εσωτερικές διεργασίες του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση του αίματος και ελέγχει μια ποικιλία αδένων. Διαιρείται σε δύο μοίρες: το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό. Το αριστερό και το δεξί κανάλι αντιστοιχούν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενώ το κεντρικό κανάλι αντιστοιχεί στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι μοίρες αυτές παράγουν αντίθετα αποτελέσματα και από κοινού συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας (ομοιόστασης) του σώματος.

«Για παράδειγμα μπορούμε αν θέλουμε να αυξήσουμε το ρυθμό των χτύπων της καρδιά μας (δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος) αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε το ρυθμό της καρδιάς (δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος). Και το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό δρουν πάνω στα πλέγματα, αλλά λειτουργούν αντίθετα το ένα στο άλλο. Το παρασυμπαθητικό ηρεμεί τα πλέγματα, ενώ το συμπαθητικό συμπιέζει την ενέργεια, συσφίγγοντάς τα. Το ένα τροφοδοτεί με ζωτικότητα ενώ το άλλο την καταναλώνει».
Σρι Μάτατζι Νιρμάλα Ντέβι

Το αριστερό κανάλι ονομάζεται στα σανσκριτικά Ίντα Νάντι και αντιστοιχεί στο αριστερό συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αρχίζει από το πρώτο ενεργειακό κέντρο και διασχίζει την αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης, διασταυρώνεται με το δεξί κανάλι στο οπτικό χίασμα και καταλήγει στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Μια αύξηση της τάξης του 150% παρατηρήθηκε με τους τραγουδιστές κατά τη διάρκεια της εξάσκησης και γύρω στο 240% αύξηση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Πολλοί τραγουδιστές ανέφεραν επίσης μια αίσθηση ευτυχίας και ευφορίας όταν τραγουδούσαν.
Από το αριστερό κανάλι, γεννιούνται οι επιθυμίες μας, τα συναισθήματά μας και η διαίσθησή μας. Έχει σχέση με το παρελθόν και γι' αυτό όλες οι εμπειρίες του παρελθόντος, οι αναμνήσεις τόσο οι κοινωνικές όσο και οι προσωπικές μας προκαταλήψεις αποθηκεύονται στο Υπερεγώ. Το Υπερεγώ βρίσκεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο σημείο ακριβώς που καταλήγει το αριστερό μας κανάλι.
Αντιπροσωπεύει τη θηλυκή πλευρά της προσωπικότητάς μας, την πλευρά της μητέρας. Είναι το κανάλι της σελήνης και το Γιν του Ταό.
Το χρώμα του είναι μπλε και γίνεται σκούρο μπλε ή μαύρο όταν υπερλειτουργεί. Ελέγχει το νερό μέσα στον οργανισμό μας. Η θερμοκρασία του είναι δροσερή αλλά όταν είναι μπλοκαρισμένο, γίνεται παγωμένη.
Όταν το αριστερό κανάλι υπερλειτουργεί, οι άνθρωποι γίνονται πολύ συναισθηματικοί, κλαίνε εύκολα και παραπονιούνται συνεχώς. Προσκολλούνται στις εμπειρίες του παρελθόντος, αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με απαισιοδοξία και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγούνται στη κατάθλιψη. Συχνά υιοθετούν το ρόλο του θύματος στη ζωή, αφήνοντας τους άλλους να τους καταπιέζουν. Είναι ληθαργικοί, χωρίς ενέργεια για δράση και κατά συνέπεια τα όργανα του σώματος τους γίνονται επίσης ληθαργικά.
Το δεξί κανάλι αντιστοιχεί στο δεξιό συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ξεκινά από το δεύτερο ενεργειακό κέντρο, διασχίζει τη δεξιά πλευρά της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο Εγώ.
Είναι το κανάλι της δράσης και του μέλλοντος. Υποστηρίζει όλα τα πεδία που χρειάζονται δράση, δυναμισμό και δημιουργικότητα και τροφοδοτεί τον άνθρωπο με την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να πραγματοποιεί τις επιθυμίες που δημιουργούνται στην αριστερή πλευρά.
Είναι το κανάλι του ήλιου, του πατέρα και το Γιάνγκ του Ταό, εκφράζοντας την αρσενική πλευρά της προσωπικότητάς μας.
Η θερμοκρασία του δεξιού καναλιού είναι ζεστή αλλά όταν υπερλειτουργεί υπερθερμαίνεται. Το χρώμα του είναι κίτρινο/ πορτοκαλί και όταν υπερλειτουργεί γίνεται κόκκινο.
Η υπερλειτουργία του δεξιού καναλιού οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του ανθρώπου. Η υπερβολική σκέψη και οργάνωση, ο συνεχής προγραμματισμός για το μέλλον και η ασυγκράτητη φιλοδοξία το εξαντλούν. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κυρίως την ενέργεια του δεξιού καναλιού, έχουν την τάση να επιβάλλονται στους άλλους πιστεύοντας ότι πάντα έχουν δίκιο, γίνονται εγωιστές και καταπιεστικοί. Τους μαγνητίζει η εξουσία και κυνηγούν τις αρχηγικές θέσεις. Νιώθουν συχνά ένταση, νευρικότητα και θυμό. Δεν τους είναι εύκολο να σταματήσουν να σκέφτονται, γι' αυτό και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν το βράδυ.
Το Κεντρικό Κανάλι αντιστοιχεί στο Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα και ονομάζεται Σουσούμνα Νάντι. Είναι το κανάλι της αρχής της διατήρησης και της εξέλιξης της ζωής. Είναι το κανάλι του παρόντος και της πνευματικής ανόδου και εκφράζει το παρόν.
Μόνο όταν το κεντρικό κανάλι ανοίξει και ενεργοποιηθεί, μπορούμε να βιώσουμε το εδώ και τώρα, το παρόν. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αφυπνιστεί μέσα μας μία ενέργεια που ονομάζεται Κουνταλίνη και βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Μόνο μέσα από την αφύπνιση αυτής της ενέργειας μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να ενωθούμε με τη συνειδητότητά μας και τη συμπαντική ενέργεια.
Το χρώμα του καναλιού αυτού είναι το χρυσό και η άνοδος της Κουνταλίνη μέσα του, είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μας έχει προσφέρει η Σρι Μάτατζι.

Σημαντικές πληροφορίες

Γιόγκα σημαίνει:

Η πραγματική έννοια της Γιόγκα είναι η ένωση του πνεύματός μας με τη θεϊκή δύναμη.
  Δεν είναι μόνο η άσκηση

Δωρεάν μαθήματα:

  Τα μαθήματα είναι δωρεάν καθώς , όπως αναφέρει η Σρι Μάτατζι, η ιδρύτρια της Σαχάτζα Γιόγκα:

"Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί ή να εμπορευτεί, είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και είναι δικαίωμά του να την κατακτήσει".

Ο διαλογισμός:

Ο διαλογισμός  Sahaja είναι μοναδικός. Δεν είναι άσκηση. Είναι εύκολο να μάθει και λειτουργεί γρήγορα. 5-10 λεπτά την ημέρα διαλογισμού Sahaja Yoga φέρνει αποτελέσματα.