διαλογισμοσ τι ειναι Αν και στην εποχή μας ο διαλογισμός φαίνεται να είναι πολύ δημοφιλής, πολλοί λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι. Μερικοί θεωρούν ότι διαλογισμός είναι η συγκέντρωση σε κάτι, ενώ άλλοι νομίζουν ότι είναι ο οραματισμός μιας εικόνας που τους δίνει ηρεμία και ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι ασκήσεις δεν είναι διαλογισμός. Πρόκειται για τεχνικές που υποκαθιστούν το διαλογισμό, καθώς τις περισσότερες φορές δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν το στόχο τους: να περιορίσουν και τελικά να σταματήσουν εντελώς την ακατάπαυστη διανοητική δραστηριότητα.

Ο διαλογισμός είναι μια κατάσταση ύπαρξης. Σε αυτή την κατάσταση, ο άνθρωπος είναι σε πλήρη εγρήγορση και ταυτόχρονα αισθάνεται απόλυτη ηρεμία, καθώς ο νους του έχει αποφορτιστεί από τις περιττές σκέψεις, που αφορούν είτε τις προσδοκίες του για το μέλλον είτε τις εμπειρίες που έζησε στο παρελθόν. Χρειάζεται επίσης να επισημάνουμε ότι ο διαλογισμός δεν προϋποθέτει κάποια συγκεκριμένη δράση: μπορεί κανείς να είναι σε κατάσταση διαλογισμού ασχολούμενος με τις καθημερινές του εργασίες και να απέχει πολύ από την κατάσταση αυτή καθισμένος στη στάση του λωτού στην κορυφή ενός βουνού!

Ο διαλογισμός είναι η εσωτερική σιωπή που ο άνθρωπος βιώνει, όταν ο νους του είναι εντελώς γαλήνιος, εστιασμένος στο παρόν. Μόνο τότε μπορεί να ανακαλύψει την αστείρευτη πηγή αγάπης, ειρήνης, χαράς και δημιουργικότητας, που βρίσκεται εντός του. Αυτή είναι μόνο η αρχή μίας σταδιακής εσωτερικής μεταμόρφωσης, που του επιτρέπει να αναγνωρίσει τον αληθινό του προορισμό ερχόμενος σε επαφή με την ουσία της ανθρώπινης φύσης του.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως μόνο η αφύπνιση της κουνταλίνι μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην κατάσταση του διαλογισμού. Η μέθοδος της Σαχάτζα Γιόγκα είναι μοναδική, καθώς από το πρώτο κιόλας μάθημα, μέσα από μια απλή άσκηση, δίνει στον αναζητητή τη δυνατότητα να εισέλθει στην κατάσταση του διαλογισμού αφυπνίζοντας την κουνταλίνι του. Όταν συμβαίνει αυτό, βιώνει για πρώτη φορά την πραγματική γιόγκα, δηλαδή την ένωσή του με το πνεύμα και την πανταχού παρούσα δύναμη της θεϊκής αγάπης. Αρχικά, έστω και για λίγο, καταφέρνει να ζήσει στο παρόν. Αυτό το πρωτόγνωρο βίωμα τον χαλαρώνει βαθιά, τον ξεκουράζει και τον ανανεώνει.

Η ιδρύτρια της Σαχάτζα Γιόγκα, Σρι Μάτατζι Νιρμάλα Ντέβι, εξηγεί:

"Η απόλαυση είναι δυνατή μόνο όταν είστε πέρα από το μυαλό σας. Με το μυαλό σας δεν μπορείτε ποτέ να απολαύσετε. Είναι σαν ένα μεγάλο φορτίο. Δεν θα λειτουργήσει, δεν θα βοηθήσει. Η απόλαυση έρχεται, όταν βρίσκεστε σε απόλυτη σιωπή, σαν σε μία λίμνη χωρίς κυματισμούς, εντελώς γαλήνια. Η αντανάκλαση όλων των δημιουργημάτων στις όχθες της λίμνης αντικατοπτρίζεται πλήρως μέσα στη λίμνη, δεν παραμορφώνονται καθόλου. Εάν υπήρχαν κυματισμοί, η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική και θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα".

 

 

Τι δεν είναι διαλογισμός;

 

Η συγκέντρωση είναι η σταθεροποίηση της προσοχής σε ένα αντικείμενο ή σε μια ιδέα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον οραματισμό είναι ένα είδος συγκέντρωσης. Όμως, τέτοιου είδους τεχνικές δεν μπορούν να σταματήσουν την ακατάπαυστη διανοητική δραστηριότητα, καθώς, για να εισέλθει κανείς στην κατάσταση του διαλογισμού, χρειάζεται πρώτα να αφυπνιστεί η κουνταλίνι του, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Σαχάτζα Γιόγκα.
Διάφοροι ήχοι, φωνές, χρώματα και ακούσιες κινήσεις δεν έχουν καμία σχέση με το διαλογισμό. Πρόκειται για συμπτώματα απώλειας της συνείδησης ή του ελέγχου σε ορισμένα μέρη του σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο άνθρωπος χάνει την επίγνωση του εαυτού του και γίνεται έρμαιο καταστάσεων που δεν μπορεί να ελέγξει.
Ασκήσεις «γιόγκα», όπως διάφορες στάσεις και αναπνοές, δεν μπορούν να αφυπνίσουν την κουνταλίνι. Ίσως βοηθούν τον άνθρωπο να αποκτήσει καλύτερη φυσική κατάσταση και να εδραιώσει κάποια ισορροπία υπό την καθοδήγηση ενός δασκάλου. Όταν όμως ασκείται κανείς σε τέτοιου είδους πρακτικές δίχως να στοχεύει στην πνευματική του ανύψωση, τότε το δεξί ενεργειακό κανάλι, που είναι το κανάλι της δράσης, οδηγείται σε ανισορροπία.

Σημαντικές πληροφορίες

Γιόγκα σημαίνει:

Η πραγματική έννοια της Γιόγκα είναι η ένωση του πνεύματός μας με τη θεϊκή δύναμη.
  Δεν είναι μόνο η άσκηση

Δωρεάν μαθήματα:

  Τα μαθήματα είναι δωρεάν καθώς , όπως αναφέρει η Σρι Μάτατζι, η ιδρύτρια της Σαχάτζα Γιόγκα:

"Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί ή να εμπορευτεί, είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και είναι δικαίωμά του να την κατακτήσει".

Ο διαλογισμός:

Ο διαλογισμός  Sahaja είναι μοναδικός. Δεν είναι άσκηση. Είναι εύκολο να μάθει και λειτουργεί γρήγορα. 5-10 λεπτά την ημέρα διαλογισμού Sahaja Yoga φέρνει αποτελέσματα.